Magyar Falu Program

Temető köré kerítés építése Balatonmagyaródon

 

Pályázat kódszáma: MFP-ÖTIF/2021

Pályázati felhívás címe: Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése

Támogatási kérelem iratazonosító száma: 3293330302

Projekt címe: Balatonmagyaródi temető infrastrukturális fejlesztése, urnafal építése

Projekt összes költsége: 4 462 267 Ft

Támogatás összege: 4 462 267 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Támogatott: Balatonmagyaród Község Önkormányzata

Projekt időtartama: 2021.07.13-2021.09.09.

 

Balatonmagyaródon a 163. hrsz-ú temetőben nem volt lehetőség az elhunyt hamvasztása után az urna elhelyezésének urnafülkébe történő temetésére. A temetőben lévő utak nem szilárd burkolatúak, esős időben sárosak, csúszosak, balesetveszélyesek voltak. A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatala minden évben ellenőrzi, hogy a településeken megvalósul-e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglalt jogszabályi kötelezettségek biztosítása. A Ttv. 13. §-a szerint "(1) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi eszközök és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása". A Ttv. 9. § (1) bekezdés a) pontja alapján a temető létesítése során a temetőtulajdonos a temetőben a kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles utakat biztosítani. A pályázat keretében a temetőben urnafal építése és az út szilárd burkolattal történő kiépítése, térkövezése valósult meg, mellyel a temető állapota jelentősen javult.

Az urnafal létesítésével temetőszolgáltatás bővítése valósult meg. Az urnafal előre gyártott gránit elemekből, fedkövekből készült, 20 db férőhellyel. 58,5 m2 nagyságban a temetőben lévő út térkövezése valósult meg, illetve a ravatalozó mellett az újonnan létesítendő urnafalhoz vezető út térkövezése megtörtént 34,5 m2 területen. Az akadálymentesítés a felújítás után is biztosított, valamint a gyalogos közlekedés és a koporsó szállítása is biztonságosabbá vált.

Az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése valósult meg a beruházás által.

 

 

Temető köré kerítés építése Balatonmagyaródon

 

 

Pályázat kódszáma: MFP-FVT/2020

Pályázati felhívás címe: Temető fejlesztése

Támogatási kérelem iratazonosító száma: 3112223880

Projekt címe: Temető köré kerítés építése Balatonmagyaródon

Projekt összes költsége: 4 999 906 Ft

Támogatás összege: 4 999 906 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Támogatott: Balatonmagyaród Község Önkormányzata

Projekt időtartama: 2020.11.19-2021.05.17.

 

Projekt rövid összefoglalása:

Balatonmagyaródon a 146. és 163. hrsz-ú temető köré épített kerítés már több évtizede épült, több helyen megrongálódott, hiányos volt, a vadállatok be tudnak rajta menni és kárt okozni a sírokban. A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatala minden évben ellenőrzi, hogy a településeken megvalósul-e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglalt jogszabályi kötelezettségek biztosítása. A Ttv. 13. §-a szerint "(1) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi eszközök és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása". A Ttv. 9. § (1) bekezdés e) pontja alapján a temető létesítése során a temetőtulajdonos a temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását a kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles biztosítani. A pályázat keretében a temető bekerítését valósítottuk meg, amellyel a temető állapota jelentősen javult.

A kerítésrendszer megépítése 540 m hosszan valósult meg RAL 6010 antracit szürke színű elemekből, amelyhez szükséges volt 220 db 4X1730X2500 antracit szürke hálós hegesztett kerítés elemre, 220 db 60X40mmX2,3m antracit szürke oszlopra, 660 db 60/40mm bilincsre. A bejárathoz 2 db kétszárnyú kapu, egy darab egyszárnyú balos kapu, egy darab egyszárnyú jobbos kapu, 6 db horgonyzott oszlop került beépítésre.

Az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése valósult meg a beruházás által.

 

 

 

 


A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.